Sterilisatie van de man

Sterilisatie is de meest betrouwbare methode om bevruchting te voorkomen. Wanneer er geen kinderwens meer bestaat, kan sterilisatie een blijvende oplossing bieden. Sterilisatie bij de man is een kleinere ingreep dan sterilisatie van de vrouw. Binnen een vaste relatie kan dit een belangrijk argument zijn om voor sterilisatie van de man te kiezen. Sterilisatie van de man wordt ook wel “vasectomie” genoemd.

Wat is de ingreep

Bij sterilisatie van de man worden de zaadleiders afgebonden, zodat de zaadcellen niet meer naar buiten kunnen. Bij de zaadlozing komt dan alleen zaadvocht vrij, zonder zaadcellen.

De vloeistof, die bij de zaadlozing vrijkomt, bestaat normaal gesproken uit zaadcellen en zaadvocht. De zaadcellen worden in de zaadballen geproduceerd. Ze komen via de zaadleider in de zaadblaasjes en kunnen dan de plasbuis in. De plasbuis loopt door de penis naar buiten. Het zaadvocht wordt in de zaadblaasjes en in de prostaat aangemaakt. De prostaat is een klier, die in de plasbuis uitmondt.

Voor de ingreep

U moet de dag voor de ingreep uw balzak en de huid rond de penis scheren. Scheren gaat gemakkelijker als u het schaamhaar eerst kort knipt, het kan ook met ontharingscrème (niet te lang, de scrotumhuid is erg gevoelig).

Twee uur voor de ingreep neemt u een tabletje diazepam 10 mg in. Door de diazepam bent u niet in staat auto te rijden, u bent dan niet verzekerd! U moet dus gehaald en gebracht worden.
Waarschuw de huisarts wanneer u bloedverdunnende middelen gebruikt (sintrom of aspirine), ibuprofen, naproxen of diclofenax of wanneer u normaliter bij ingrepen profylactisch penicilline krijgt voorgeschreven.
Laat u ook weten wanneer u allergisch bent voor jodium.

De ingreep

U krijgt een verdovende prik hoog in de linker- en rechterkant van de balzak. De arts maakt een sneetje van één tot twee centimeter boven in één kant van de balzak. Vervolgens zoekt hij de zaadbuis op en snijdt er een stukje tussenuit. Beide uiteinden van de zaadbuis worden dichtgebrand en afgebonden en het sneetje in de huid wordt gehecht. Hetzelfde gebeurt aan de andere kant. Alles bij elkaar duurt de ingreep ongeveer een half uur.

Na de ingreep

Alle informatie ontvangt u m.b.t. herstel na de ingreep, waar u op moet letten en hoe de controles plaatsvinden.

Voor informatie of wilt u een afspraak maken, zijn wij te bereiken op telefoonnummer: 020-4824051