In Nederland drinkt tachtig procent van de mensen regelmatig alcohol. Het zorgt voor gezelligheid en ontspanning: op feestjes, op de sportclub, of met collega’s na het werk, wanneer u met vrienden uitgaat, of wanneer u thuis gezelschap heeft.
Omdat alcohol een prettig gevoel geeft, kan men in de verleiding komen wat vaker of wat meer te gaan drinken. Sommige mensen raken eraan gewend op vaste momenten te drinken, bijvoorbeeld bij thuiskomst, bij het koken of eten, bij het televisiekijken of het lezen van de krant, of telkens voor het slapengaan. Zo wordt het drinken ongemerkt een dagelijkse gewoonte.
Ook als u geen problemen van de drank ondervindt, is het verstandig eens na te denken over uw drinkgewoonten. Misschien hebt u al eens het gevoel gehad dat u zou moeten minderen, maar wist u niet hoe? Begin dan met op te schrijven wat u per dag drinkt: noteer het aantal glazen in uw agenda en kijk na een of twee weken hoeveel u per week drinkt.

Een tot twee glazen alcohol per dag kan meestal geen kwaad. Maar wanneer u regelmatig alcohol drinkt, begint uw lichaam hieraan te wennen. Als u dan enkele dagen niet meer drinkt, kan uw lichaam gaan ‘protesteren’: u voelt zich vervelend, onrustig of prikkelbaar. U kunt last krijgen van hoofdpijn, slapeloosheid, angst, zweten, trillen of hartkloppingen. We noemen dit ontwenningsverschijnselen. Wanneer u steeds (meer) alcohol nodig heeft om u goed te voelen of een bepaalde situatie aan te kunnen, dreigt u van de drank afhankelijk te worden. Het drinken gaat uw leven beheersen. Het lukt dan niet meer goed om zelf te minderen of te stoppen.

Alcohol heeft nadelen, zowel op korte als op lange termijn. Onder invloed van alcohol bent u minder alert, uw reactie- en coördinatievermogen wordt minder en u raakt ontremd. Dit kan ernstige gevolgen hebben bijvoorbeeld in het verkeer, op het werk (verkeerde beslissingen, financiële problemen) of in uw sociale contacten (dingen zeggen of doen waar u later spijt van krijgt, ruzies en geweld). Alcohol kan dus problemen geven, voor uzelf en voor uw naaste omgeving.
Overmatig gebruik van alcohol is ook schadelijk voor uw gezondheid: niet alleen voor uw lever, maar ook voor de slokdarm, maag en darmen, de alvleesklier, het hart, de hersenen en zenuwbanen. U kunt last krijgen van moeheid, slapeloosheid, angst, somberheid, concentratie- en geheugenstoornissen, brandend maagzuur, diarree, erectiestoornissen, gewichtstoename of juist gewichtsverlies.
Zwangeren (vooral het ongeboren kind), ouderen, en mensen met een psychische of chronische ziekte (bijvoorbeeld depressie of diabetes), kunnen door drank extra schade ondervinden. Ook in combinatie met bepaalde medicijnen kan alcohol vervelende gevolgen hebben.
Wilt u meer informatie, hulp bij het minderen of bij ontwenningsverschijnselen, maakt u dan een afspraak op het spreekuur.

Hoe zit het met uw drinkgewoonten? Doe de drinktest.
Voor meer informatie, kijk op www.alcoholinfo.nl.

 

Wil je stoppen met drinken en lukt het niet? Wij kunnen helpen:

AA (Anonieme Alcoholisten) Zelfhulpgroep in Amsterdam Noord t/o Bezaanjachtplein winkelcentrum in het gebouw De Ark
Elke woensdag avond om 20 uur komt de groep bij elkaar.
AA Werkgroep Amsterdam Noord, Banne Buikslootlaan 63C, Amsterdam

Tel. 06-29161234 (Hans)

Dag en nacht landelijke hulplijn AA: 085-1045390

Omgaan met alcohol
Getagd op: