sterilisatie man amsterdam

Sterilisatie man

Veel mensen bezoeken hun huisarts met vragen rondom zwangerschap en anticonceptie. De keuze voor een goede vorm van anticonceptie is maatwerk, en hangt af van verschillende factoren. In onze huisartsenpraktijk vlakbij Amsterdam nemen we graag de tijd om persoonlijk advies te geven.

Als er binnen een relatie geen kinderwens meer bestaat, wordt vaak gekozen voor sterilisatie van de man. Deze ingreep is weinig belastend, veilig en betrouwbaar, en kan in onze huisartsenpraktijk plaatsvinden (ook als u patient bent bij een andere huisarts!)

Wij hebben al ruim 600 sterilisaties bij mannen uitgevoerd, en zij zijn erg tevreden over de ingreep zelf en het herstel.

Op deze pagina vindt u meer informatie over de sterilisatie van de man, en wat onze huisartsenpraktijk hierin voor u kan betekenen.

Vormen van anticonceptie

Vrouwen tussen de 20-40 jaar kiezen vaak voor tijdelijke, omkeerbare vormen van anticonceptie zoals de pil, (hormoon)spiraal of condooms. Het voordeel hiervan is dat op elk gewenst moment gestopt kan worden met de anticonceptie, bijvoorbeeld wanneer er een kinderwens ontstaat.

Nadelen van tijdelijke anticonceptie zoals pil, spiraal, condooms

Aan het gebruik van deze tijdelijke vormen van anticonceptie kleven echter ook nadelen:

  • Veel vrouwen ervaren bijwerkingen van hormonale anticonceptie (zoals hormoonspiraal en de pil), zoals hoofdpijn, stemmingsveranderingen, libidoverlies, prikkelbaarheid, gewichtsveranderingen ed.
  • Veel vrouwen vinden het vervelend dagelijks de pil te moeten slikken
  • De pil kan vergeten worden en dan ontstaat er kans op zwangerschap
  • Condooms worden vaak als minder prettig ervaren door de man en/of vrouw
  • Een koperspiraal kan onregelmatig bloedverlies geven

Na verloop van tijd, wanneer het gezin compleet is, gaan de nadelen van tijdelijke anticonceptie steeds zwaarder wegen. Dan kan er behoefte ontstaan aan een definitieve vorm van anticonceptie: sterilisatie van man of vrouw.

Definitieve anticonceptie: sterilisatie

Zowel de man als de vrouw kan gesteriliseerd worden; beide oplossingen zijn definitief. Bij de vrouw is het echter een meer ingrijpende operatie dan bij de man. Daarom kiezen veel stellen voor een sterilisatie van de man.

Sterilisatie van de man

Bij sterilisatie van de man worden de zaadleiders afgebonden, zodat de zaadcellen niet meer naar buiten kunnen. Bij het klaarkomen komt dan alleen zaadvocht vrij, zonder zaadcellen. Voor de rest blijft alles hetzelfde: het klaarkomen voelt hetzelfde aan als voor de sterilisatie, u kunt even goed een erectie krijgen als voor de sterilisatie, en ook de hormonen veranderen niet.

Er zijn verschillende voordelen om voor een sterilisatie van de man te kiezen:

  • Het is de meest betrouwbare vorm van anticonceptie
    • Alleen bij hoge uitzondering kunnen mannen na de sterilisatie toch vruchtbaar worden. Na sterilisatie is de kans op zwangerschap kleiner dan bij de pil, spiraal of condoom.
  • Sterilisatie is een vrouwvriendelijk alternatief voor hormonale anticonceptie
    • Ongeveer 2-3 maanden na sterilisatie van de man zijn alle zaadcellen uit het zaadvocht verdwenen. Vanaf dat moment hoeft er geen aanvullende (hormonale) anticonceptie meer gebruikt te worden.
  • Het is een definitieve manier om zwangerschap te voorkomen
    • Een hersteloperatie is wel mogelijk, maar is wisselend succesvol.
  • De sterilisatie is weinig belastend voor de man
    • De procedure duurt ca 30 minuten, vindt plaats onder lokale verdoving, er is weinig kans op complicaties en na 1-2 dagen kunt u weer aan het werk.

Meer informatie over de procedure, vindt u op de website Thuisarts.nl: Sterilisatie van de man.

Contact opnemen

Wilt u meer informatie over een sterilisatie van de man? Neem contact met ons op:

  • Als u wilt overleggen of dit voor u de beste keuze is
  • Als u meer uitleg wilt over de procedure
  • Als u nog vragen, twijfels of onzekerheden heeft
  • Als u een afspraak wilt maken om de sterilisatie in te plannen

In een eerste (vrijblijvend) consult met de huisarts kunt u al uw vragen stellen, en zal de huisarts u verder informeren over de procedure. Wanneer u zeker bent van uw keuze, wordt er een tweede afspraak gemaakt van 45 minuten waarin de ingreep zal plaatsvinden. Sterilisatie wordt meestal niet vergoed vanuit de basisverzekering (afhankelijk van uw zorgverzekering). Wij raden aan om bij uw zorgverzekering naar eventuele vergoeding te informeren. 

Tel: 020-4824051 (maandag t/m vrijdag 8:00-17:00)
Email: info@huisartsenpraktijkdorpsstraat.nl

(vermeld uw telefoonnummer in de email, dan wordt u teruggebeld voor een afspraak)